In onze recente blogpost, “Continue innovatie in geluids- en trillingsreductie,” hebben we de ballastmatten van Getzner geïntroduceerd. In deze blog willen we graag meer vertellen over deze krachtige middelen voor geluids- en trillingsreductie.

Wat zijn ballastmatten?

Ballastmatten vormen een elastische tussenlaag tussen het ballastbed en een harde ondergrond. Ze zijn ontworpen om geluid en trillingen in en rond het spoor te verminderen. Door hun elasticiteit absorberen ze de krachten op het spoor uitstekend, verminderen ze geluidsoverlast voor omwonenden, beperken ze schade aan gebouwen door trillingen, en zorgen ze voor een comfortabelere treinreis voor passagiers.

Hoe werken ballastmatten?

Spoorvoertuigen met aslasten van veelal 22,5 ton veroorzaken aanzienlijke krachten en trillingen tijdens het rijden. Deze trillingen kunnen zowel direct van de trein zelf komen (bijvoorbeeld door luchtweerstand) als indirect doorgegeven worden aan nabijgelegen constructies. Vooral in stedelijke gebieden, met grote appartementencomplexen en kantoorgebouwen, kan dit een probleem zijn. De trillingen die aan deze gebouwen worden doorgegeven, kunnen sterke en lastig op te vangen laagfrequente trillingen veroorzaken, evenals geluidsoverlast en mogelijk zelfs schade aan de gebouwen.

De ballastmat vormt een elastische tussenlaag tussen een harde ondergrond en het ballastbed. Deze matten kunnen op maat worden gemaakt en hebben standaard een breedte van 1,50 m. Ze worden meestal in de lengte over de breedte van het spoor geplaatst, zodat er een stevige maar elastische tussenlaag ontstaat die trillingen over de hele breedte absorbeert. Dit vermindert aanzienlijk het doorgeven van trillingen aan nabijgelegen constructies en dus mogelijke geluidsoverlast.

Het aanbrengen van de ballastmatten is een eenvoudig proces en vereist slechts een aantal stappen. Bovendien zijn de ballastmatten zo stevig dat tijdens de installatie er overheen kan worden gereden met materieel. Bekijk de onderstaande video om het installatieproces van onze ballastmatten te ontdekken.

Voordelen van ballastmatten:

Vermindering van geluids- en trillingsoverlast, wat resulteert in een beter woon- en werkklimaat.
Lagere onderhoudskosten door verhoogde stabiliteit van de spoorconstructie en verminderde ballastvergruizing, waardoor de levensduur wordt verlengd.
Een levensduur van meer dan 30 jaar.
Eenvoudige en snelle installatie.
Verbeterd comfort tijdens de treinreis.
De kwaliteit van de Getzner ballastmatten wordt ook weerspiegeld in de certificeringen. Zo zijn de ballastmatten gecertificeerd volgens de laatste SPC00061 v3 van ProRail, waarbij we zowel Type A als Type B ballastmatten in ons assortiment hebben.

Getzner: Specialist in geluids- en trillingsreductie

Wil je meer weten over geluids- en trillingsreductie op het spoor? In deze blog vind je alle mogelijkheden die onze partner Getzner biedt, inclusief hyperlinks naar pagina’s met specifieke informatie over:

Bij Vossloh Nederland gaan we verder dan alleen het leveren van hoogwaardige ballastmatten. We begrijpen dat elk project uniek is en vereist daarom een persoonlijke aanpak. Of het nu gaat om grote of kleine leveringen, wij kunnen direct uit voorraad leveren.

Bovendien nemen onze accountmanagers graag de tijd om een op maat gemaakte offerte op te stellen die aan al uw wensen voldoet. Onze toegewijde productmanagers staan klaar om alle nodige productinformatie te verstrekken en eventuele vragen te beantwoorden.

En zodra de bestelling is geplaatst, nemen onze projectmanagers het voortouw. Ze zorgen voor een vlekkeloze uitvoering van het project, inclusief transport en opslag op de juiste locaties. Als bewijs van onze toewijding aan een tijdige levering, zie bijgevoegde foto’s van het Theemswegtracé, waar onze ballastmatten op tijd zijn geleverd voor de vernieuwing van het spoor. Bij Vossloh bent u verzekerd van een soepele en zorgeloze ervaring van begin tot eind.