Slijpen

Door weersinvloeden en het zeer frequente gebruik kan een spoorstaaf na verloop van tijd oneffenheden vertonen. Ditzelfde fenomeen doet zich voor bij wegen waar veel zware transport overheen rijdt en bijv. ook bij landingsbanen waar vliegtuigen met een enorme klap het luchtruim achter zich laten en op de baan komen. In alle gevallen is het zo dat kleine oneffenheden uit kunnen en zullen groeien tot grotere onregelmatigheden en hiermee tot storingen zal leiden. Preventief en doeltreffende handelen is hierbij een must. Hiermee kunnen oplopende onderhoudskosten, vroegtijdige vervangingen en grotere storingen eenvoudig voorkomen worden.

Wanneer er oneffenheden worden geconstateerd zijn er grofweg 3 opties:

  • Geen onderhoud uitvoeren, wat op zeer korte termijn resulteert in vervanging.
  • Het lokaal conventioneel handmatig correctief slijpen of frezen, waarmee je slechts een korte verlenging van de levensduur bewerkstelligd.
  • Gebruik van maken van slijpmachines die preventief de conditie op peil houden, waarmee de spoorstaafkop weer als nieuw is en dus een 100% verlenging wordt bereikt.

De HSG-City werkt met tientallen slijpschijven die met een snelheid van tussen de 8 en 60 km/u de spoorstaaf in zijn originele vorm bewerken. De snelheid waarmee dit gedaan wordt is dermate hoog dat het mogelijk om de treinoperatie niet te verstoren. Een extreem voordeel in termen van planning en kosten. Daarnaast kan hij zowel voor- als achteruit rijden. Nadat de slijpmachine zijn werk, zonder vonken te creëren, heeft gedaan en de spoorstaaf in zijn originele staat achterlaat, zal het wiel-rail contact vervolgens tot 10 decibel minder geluid produceren. Een voordeel die vooral in stedelijke, bebouwde gebieden zeer noemenswaardig is.

De machine wordt door een slim monitoringsprogramma vooral preventief ingezet en zal eventuele onregelmatigheden en scheurtjes in de kiem smoren.

Voor het correctief onderhoud, waarbij meer materiaal dient te worden verwijdert kan gebruik gemaakt worden van slijpmachine met 8 of 12 komstenen die onder druk meer materiaal wegnemen bij een enkele passage.

Flexis

Een uniek onderdeel binnen Vossloh zijn onze Flexis teams. Deze gespecialiseerde teams slijpen wisseldelen tot in de perfectie. De teams draaien verschillende soorten diensten en zijn in staat om ieder soort wisselsysteem te onderhouden.

 

Download brochure

Meer weten over HSG-CITY? Download de brochure voor specificaties en meer informatie.