Wanneer er een grote batch van spoorstaven in het werk aan elkaar gelast dienen te worden, leent het afbrandstuiklassen (ook wel stomplassen genoemd) zich hier uitstekend voor. Deze zeer nauwkeurige en effectieve methode biedt alle voordelen die een aannemer nodig heeft om een groot project succesvol en binnen de deadline af te ronden.

Het proces werkt als volgt:  spoorstaven van bijv 30, 60 of 80 meter worden vanaf de fabriek richting de bouwlocatie gebracht waar ze tot een lengte van 120 meter aan elkaar gelast worden. Dit gebeurt in de buurt van, of op de bouwplaats zodat deze effectief op een lostrein kunnen worden gelegd. Wanneer de spoorstaven zijn gelost kunnen deze vervolgens middels Thermit lassen aan elkaar verbonden worden. Door er eerst langere lengtes van te maken borg je een hogere kwaliteit en een efficiënter losproces.

Uit technisch oogpunt is het stomplassen een zeer betrouwbaar en controleerbaar proces. De nog korte lengtes spoorstaaf worden één voor één voor elkaar gelegd, uitgelijnd en vervolgens wordt er stroom met een zeer hoog amperage door de beide spoorstaven geleid. Wanneer dit ervoor heeft gezorgd dat de uiteindes van de spoorstaaf op de gewenste temperatuur zijn gekomen, dit gebeurt na ongeveer 2-3 minuten, worden de spoorstaven tegen elkaar aan geduwd. Na een korte afkoelperiode en het verwijderen van het residu zijn de spoorstaven technisch gezien tot één verenigd en kunnen ze worden fijngeslepen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor u? Mail dan naar ls.ets.infobox@vossloh.com of bel naar 0299-454050.