Door de toenemende druk op het spoor, is er de afgelopen jaren ook een toename merkbaar in de meldingen van geluidsoverlast. Daarbij valt op dat niet enkel de frequentie wordt benoemd, maar dat ook de intensiteit vaak als heikel punt wordt aangegeven. Dat laatste komt vooral voort uit de toename in gewicht en snelheden van het treinverkeer.

In stedelijk gebied, maar ook in (beschermde) natuurgebieden, adviseren wij sinds enkele jaren de Leube geluidsscherm als opdrachtgevers een geluidsreducerende oplossing verlangen. De Leube geluidsscherm is een geluidsabsorberende oplossing die, ondanks zijn geringe hoogte, zorgt voor een flinke geluidsreductie tot wel 16 decibel.

Absorberen vs. reflecteren

Om geluidsoverlast op het spoor te verminderen wordt gewerkt met twee verschillende manieren; Geluidsabsorptie en geluidsreflectie. Bij geluidsabsorptie wordt het geluid door de geluidsschermen ‘opgenomen’, waarbij geluidsreflecterende geluidsschermen ervoor zorgen dat geluid het geluid weerkaatst wordt.

De lage geluidsschermen van Leube zijn geluidsabsorberende geluidsschermen, die slechts 64-80 centimeter boven het spoor uitkomen. Doordat deze mini geluidsschermen heel dicht op de trein geplaatst kunnen worden, heeft het geluid nauwelijks de kans om te ontsnappen. 

Constructie Leube geluidsschermen

De Leube geluidsschermen zijn gemaakt van houtvezelbeton. De combinatie van poreus materiaal en een groot oppervlak om geluid te absorberen neemt de geluidsgolven goed op, waardoor ze verdwijnen. De houtvezel betonblokken zitten ingestort met het beton van de constructie, waardoor het een vaste constructie is.

Omdat geluidsgolven niet de kans krijgen om over het scherm heen te komen vanwege de korte afstand op de bron, is de lage hoogte van het scherm ook meer dan voldoende. Hierdoor kan men van het uitzicht in de buurt blijven genieten. 

360 graden geluidsscherm

De Leube geluidsscherm is een zogenaamd 360 graden geluidsscherm. Deze geluidsschermen bevinden zich slechts 64-80 centimeter boven het spoor en staan dicht op de trein, waardoor de onderkant van de trein als het ware ingepakt wordt. Door de geringe hoogte worden zowel treinreizigers als omwonenden niet geconfronteerd met hoge wanden die zichtlijnen blokkeren. 

Extra voordelen Leube geluidsscherm

1) Snel en eenvoudig geplaatst

Net als bij andere systemen van Leube is goed nagedacht over duurzaamheid, veiligheid en de montage. Zo is het systeem snel te plaatsen, een sectie van 1,6 kilometer duurt slechts 18 uur, inclusief nood-uitstapmogelijkheden. 

2) Lange levensduur

Zoals u van een kwaliteitsspeler als Leube mag verwachten, zijn de producten voorzien van een lange levensduur van meer dan 50 jaar.

3) Diverse kleurstellingen

Er zijn twaalf verschillende kleuren waarin de Leube geluidsschermen kunnen worden geplaatst.

4) Milieuvriendelijk en fireproof 

De geluidsabsorberende panelen van Leube worden gemaakt van houtsnippers die vrijkomen bij houtbewerking. Deze houtsnippers worden voor het vormen van de panelen bedekt met mineralen, cement en water, waardoor de panelen bestendig zijn tegen vuur en alle weersomstandigheden. Alle houtsnippers die bij het vormen overblijven, kunnen simpelweg hergebruikt worden, waardoor er vrijwel geen afval ontstaat in dit proces.

5) Vandalisme-proof 

De achterzijde van het geluidsscherm kan worden uitgerust met een schanskorf, waardoor graffitispuiters geen kans krijgen om . Daarnaast kan er naar wens uitstekend beplanting op groeien.