Op zaterdag 22 juni en zondag 23 juni vond in Heeze-Leende, na een testperiode, voor het eerst de installatie van de nieuwe ProRail-gecertificeerde raildempers van spoorleverancier ETS Spoor en de Canadese producent Polycorp plaats. 

Geluidsreductie

Deze raildempers kunnen worden omschreven als relatief zware ‘blokken’ die aan weerszijden van het spoor geplaatst worden. De rubberachtige buitenkant van de dempers, gecombineerd met de gewichten die zich in de blokken bevinden, zorgen ervoor dat er geluidsreducties van ongeveer 4dB worden behaald. 

De raildempers zijn ontworpen om de geluidsreductie te maximaliseren op basis van (locatieafhankelijke) specifieke factoren zoals bodemstijfheid, spoorstijfheid, rail- en bevestigingssystemen, aslasten van het voertuig en de snelheid daarvan. Op basis van de behoeften van de klant kan het systeem worden afgestemd om optimale prestaties te leveren met minimale kosten.

Gepatenteerd EP-Lock bevestigingssysteem

De raildempers worden bevestigd op reeds gebouwd spoor, middels een uiterst sterk bevestigingssysteem: het gepatenteerde EP-Lock systeem van Polycorp. Door de strakke aansluiting van de raildempers middels dit bevestigingssysteem, wordt het contactoppervlak tussen de raildemper en spoorstaaf gemaximaliseerd. Dit resulteert in een zo sterk mogelijke reductie in geluid en is het gebruik van contactpasta, dat bij andere raildempers vaak nog wel wordt gebruikt, verleden tijd. 

Kenmerken

  • Dempers beschikbaar voor elk spoorstaafprofiel
  • Dekra 3-sterren gecertificeerde productielijn 
  • Voldoet aan ProRail-specificatie SPC 00323 V2
  • Minder materiaal nodig met het tweedelige bevestigingssysteem
  • Geen contactpasta nodig om dezelfde resultaten te bereiken als alternatief systeem dat plakken vereist
  • Systeem kan eenvoudig worden toegevoegd of verwijderd met algemeen gereedschap
  • Ontwerp conflicteert niet met voor spooronderhoud benodigde tools en materieel

Installatie

De installatie van de raildempers werd verzorgd door Platenburg. ETS Spoor was tijdens de installatie aanwezig om de werkprocessen te analyseren en aan de hand hiervan continue het product en de bijbehorende processen te blijven verbeteren. Bent u geïnteresseerd in de Polycorp raildempers? Vraag dan hier meer informatie aan of neem direct contact op met onze productmanager Stef Koelemeijer (06-21325224). 

Partner – Polycorp

Polycorp is een wereldwijde leverancier van uit rubber of soortgelijke materialen vervaardigde producten. Op het gebied van spoormaterialen produceren zij onder andere raildempers en systemen voor embedded rail. Polycorp biedt een uitgebreide productcatalogus, superieure technische ondersteuning en tientallen jaren ervaring in de spoorwegsector.