ETS Spoor is leverancier van de NG30: de innovatieve nieuwe voorgespannen betonnen dwarsligger. Deze dwarsligger wordt standaard uitgerust met het W30 bevestigingssysteem van Vossloh Fastening Systems. ETS Spoor is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie dwarsligger.

Duurzaam alternatief

De NG30 is met zijn robuuste ontwerp en hoge gewicht bij uitstek geschikt voor bogen met een kleine radius waar de trein grote kracht uitoefent op het spoor. Deze factoren maken de NG30 een uitstekend alternatief voor de traditionele 14-002 dwarsligger. Gecombineerd met het directe W30 bevestigingssysteem biedt deze constructie een hoge weerstand tegen slijtage, onder andere dankzij de kracht van de SKL30-spanklem, die de spoorstaaf stevig op zijn plek houdt.

Arbo en Milleu

Een ander voordeel van de NG30, vooral ten opzichte van de 14-002 met zijn indirecte bevestigingssysteem, is het feit dat het uitgerust wordt met een direct bevestigingssysteem. Een direct bevestigingssysteem bestaat uit minder componenten dan een indirecte variant. Zo is er bijvoorbeeld geen rug(helling)plaat nodig. Dit biedt voordelen op het gebied van arbeidsintensiviteit, foutmarges en kosten. Daarnaast brengt de NG30 inclusief het W30-bevestigingssysteem een bijna 70% lagere MKI-waarde en 30% lagere CO2-uitstoot met zich mee ten opzichte van de 14-002 met KM4-set*. Bovendien hoeven spooraannemers nu niet ter plaatse het bevestigingssysteem op de dwarsligger te monteren, omdat deze voorgemonteerd meeloopt in de ombouwtrein. Dit scheelt arbeidstijd en is tevens Arbo-vriendelijker. 

Voordelen NG30 t.o.v. 14-002 dwarsligger

  • Duurzame dwarsligger met een bijna 70% lagere MKI-waarde en 30% lagere CO2-uitstoot bij productie*
  • Voorgemonteerd bevestigingsmateriaal, in plaats van afmonteren op de bouwplaats
  • Geringere foutkans vanwege voormontage
  • Spoorstaafbevestiging met meer klemkracht (nominale klemkracht veerklem 12,5 kN), waardoor de spoorstaaf beter op zijn plaats wordt gehouden wat zorgt voor minder slijtage
  • De kop van de NG30-dwarsligger is vierkant, wat ten goede komt aan de weerstand tegen verschuiven
  • Vergelijkbare gewichtsmassa, waardoor geschikt voor bogen met kleine radius
  • In het ontwerp is rekening gehouden met toepassing in verschillende constructies 
  • Toepassing van de rug(helling)platen wordt overbodig en tolerantie op tolerantie vermeden
  • Arbovriendelijkere verwerking
  • NG30 kan worden uitgerust met undersleeperpads om de duurzaamheid te vergroten.

Wilt u meer weten over de NG30? Onze Product Specialisten vertellen u graag meer en denken mee met uw spoorproject.

*gebaseerd op document LCA data NS90, NG30-dwrasligger en 14-002, versie 1.3 d.d 09-07-2018