Met het zicht op een duurzame toekomst introduceert ETS Spoor in samenwerking met ArcelorMittal de Low Carbon Vanadium (LCV) Rails. Met dit innovatieve product speelt ArcelorMittal in op de vraag naar nieuwe vervoersmogelijkheden nu het aantal mensen in stedelijke gebieden toeneemt en congestie voorkomen dient te worden. 

Vanadium

Koolstof zorgt voor hardheid van het staal. De groefrails van ArcelorMittal hebben juist een laag koolstofgehalte. De spoorstaven bevatten wel het chemisch element vanadium. 
“Er zit een heel klein percentage vanadium in de LCV Rails, minder dan 0,2 procent,” legt Joris Jan Gerritse van ETS Spoor uit. 
De spoorstaven worden door toepassing van vanadium harder in zijn geheel. Dit in tegenstelling tot een kop-geharde spoorstaaf, waarbij alleen de buitenkant hard is. De hardheid verlengt de levensduur van het spoor en voorkomt slijtage.

Voordelen

Het gebruik van vanadium is niet nieuw, maar biedt wel voordelen. Zo is het materiaal goed bestand tegen roest. Het grootste voordeel van deze specifieke samenstelling, is dat door toepassing van vanadium de hoeveelheid koolstof kan worden beperkt. Dat zorgt voor een betere lasbaarheid. “De nieuwe laag lasmateriaal die wordt aangebracht bij het oplassen, hecht zich beter aan de spoorstaaf door het lage koolstofgehalte. En lassen gaan ook langer mee,” aldus Gerritse.

Duurzaam alternatief

Een lange levensduur en goede lasbaarheid maken de vanadium rails bij uitstek geschikt voor stedelijk vervoer. Op kosten voor onderhoud en vervanging kan worden bespaard, maar ook overlast door buitendienststelling kan worden geminimaliseerd.
Low Carbon Vanadium (LCV) Rails kunnen worden toegepast op trambanen en bieden een duurzaam alternatief voor de uitbreiding van stadsvervoer in en rond om drukke steden. Trambanen zijn namelijk gemakkelijker te installeren dan ondergrondse lijnen, ze zijn minder lawaaierig, minder duur en milieuvriendelijker dan andere vervoermiddelen (zoals auto’s of bussen). 

De totaaloplossing

Tegenwoordig is er een brede acceptatie van Low Carbon Vanadium (LCV) Rails door Europese vervoersbedrijven en zelfs andere spoorwegfabrikanten zien de LCV als de beste totaaloplossing voor tram- en LRT-systemen. Low Carbon Vanadium (LCV) Rails zijn ook onafhankelijk genoteerd aan het German Steel Institute VDEh. Als gevolg hiervan stelt ArcelorMittal bestaande en met name NIEUWE tram- en LRT-systemen voor om te werken met bewezen en algemeen beschikbare Europese technologie in bestaande Europese stadsexploitanten en testbanen.

ETS Spoor – toeleverancier

ETS Spoor levert in samenwerking met fabrikant ArcelorMittal de Low Carbon Vanadium (LCV) Rails aan de Nederlandse markt. 

Wilt u meer weten over dit product of wilt u een order plaatsen? Neem dan contact op met onze product manager, zij helpen u graag verder.