ETS Spoor bestaat 20 jaar en dat vieren wij op donderdag 13 juni 2019. In dit artikel blikken Klaus Schulmeister en zijn twee zoons Sander en Rogier terug op de start, uitdagingen en de succesformule die ETS Spoor tot een vooruitstrevend familiebedrijf hebben gemaakt. Ook delen Sander en Rogier hun toekomstvisie nu zij het bedrijf van hun vader hebben overgenomen. Deze is veelbelovend met een aantal grote projecten in het vooruitzicht.

Klaus Schulmeister geboren in Duitsland, met een van nature reislustig karakter, besloot op zijn 18e naar Amsterdam te verhuizen. Zonder enige kennis van de Nederlandse taal, maar door een gedreven karakter wist hij een baan in de spoorwegsector te bemachtigen en besloot hij uiteindelijk om zich definitief in Nederland te vestigen.

Zonder enige handelskennis, wel met een bak aan ervaring en technisch inzicht, ziet Klaus in 1999 zijn kans schoon om zijn eigen bedrijf op te richten onder de naam ‘European Trading Service Company’, oftewel ETS. Later kreeg deze een meer specifiek karakter door Spoor aan de handelsnaam toe te voegen.

Al gauw blijkt zijn formule van onschatbare waarde en weet hij in een korte tijd ook de Duitse en Engelse markt voor zich te winnen. Het verkrijgen van een vertegenwoordiging in Frankrijk ging wat moeizamer, laat Klaus weten.

“Je spreekt de taal niet, de bedrijfscultuur is anders en er was toen nog weinig kennis van de Nederlandse markt. Als ik bij de klant op bezoek ging, kreeg ik al snel de vraag: ‘Wat moeten we in Nederland, daar valt toch niet veel te halen?” Het heeft uiteindelijk twee jaar geduurd voordat we zaken konden doen in Frankrijk, toen hadden we wel gelijk een reuzeproject gewonnen, prachtige binnenkomer”, aldus Klaus.

Vreemde eend

“Als nieuw bedrijf kent niemand je en ben je een soort ‘vreemde eend in de bijt’. ‘Laten we maar even afwachten wat hij gaat doen’, zeiden klanten wel eens. Nakomen wat je afspreekt en waarmaken wat je beloofd, dat waren de kreten.”

De juiste visie, mentaliteit en het doorzettingsvermogen zijn volgens Klaus de belangrijkste factoren geweest voor het succes van ETS Spoor: “Ik ga er tegenaan, als je niks doet gebeurt er niks dus doe maar wat. Dat was en is nog steeds mijn motto.”

Ook het wij-gevoel is voor hem een belangrijke succesfactor. “Mensen doen zaken met mensen, niet met bedrijven. De kracht, sterkte, dynamiek, kennis en inzet van het team maken ETS Spoor een vooruitstrevend bedrijf dat nu al 20 jaar bestaat en daar ben ik trots op!”

Wij-gevoel

Het wij-gevoel is er al sinds de start van het bedrijf, want ETS Spoor is een echt authentiek familiebedrijf. Door de vele gemaakte uren aan huis weet Klaus zijn twee zoons Sander en Rogier te interesseren in zijn vakgebied en leert hij hen zijdelings de kneepjes van het vak. Klaus laat weten zijn oudste zoon Sander al snel bij het bedrijf te willen betrekken. Sander, die op dat moment al een baan had, wilde graag verder groeien en besloot de uitdaging aan te gaan.

Zo volgde ook zijn broer Rogier, die na zijn studie aan het HTS bouwmanagement, een goede aanvulling bleek voor het bedrijf. Aannemers maken een groot deel uit van het ETS-klantenbestand en Rogier kon zijn kennis daarom gelijk in de praktijk brengen.

Door de uiteenlopende interessegebieden weten de broers elkaar goed aan te vullen, echter door de verschillende karaktereigenschappen kon het nog wel eens botsen tussen de twee. “Vroeger maakte we nog wel eens ruzie en dan vloog er van alles door de kamer”, lacht Rogier. “Gelukkig zijn we nu ouder en groeien we meer naar elkaar toe. We zijn een goede aanvulling op elkaar en houden elkaar scherp. Ik ben meer een denker en Sander meer een doener, spontaan en klant georiënteerd. Ik vind het vooral leuk om met de techniek bezig te zijn en zie waar innovaties en verbeteringen liggen, is het niet in het product dan is het wel in het proces.”

One Stop Shop

Nu Klaus een stapje terug doet nemen Sander en Rogier het bedrijf van hun vader over. Rogier en Sander zien een verschuiving in de markt, waarbij ‘product leadership’ plaats maakt voor de totaal oplossing. “De markt is toe aan een volwaardige speler die het totaalconcept kan aanbieden van een ‘one stop shop”, legt Rogier uit. “De kans zit niet meer alléén in de innovatie van een specifiek product, maar juist in de breedte van processen en totale werkproces optimalisatie, het systeemdenken in plaats van component of product alleen.”

ETS Spoor heeft het project ‘Spoorzone Groningen’ aangenomen dat begin 2019 van start is gegaan en zal hiervoor onder andere rails, wissels, dwarsliggers en bijbehorende materialen gaan leveren. Daarnaast heeft ETS Spoor ook het zeer omvangrijke project Zwolle/Herfte, ook wel Noorderspoor genoemd, aangenomen, waarvoor de scope buitengewoon bijzonder is. “Afgelopen jaren hebben we kunnen oefenen met verschillende projecten, nu zijn we klaar voor deze grotere en omvangrijke uitdaging!”.

Klaus, Sander, Rogier en het hele team van ETS Spoor willen graag hun klanten en toeleveranciers bedanken voor de afgelopen jaren en kijken met veel plezier uit naar de uitdagende nieuwe projecten die ETS Spoor te wachten staan.