Een jaarlijks terugkerend element tijdens de RailTech is de uitreiking van de Innovation Awards. Spelers in de spoorbranche worden daarbij in het zonnetje gezet voor een innovatief, idee, product of service. Er zijn in totaal zes categorieën. In de categorie ‘Technology’ is onze business partner Amberg Technologies AG één van de genomineerden.

Zij verdiende de nominatie met het innovatieve IMS 5000 systeem, dat de bewezen GRP 5000 combineert met IMU-technologie. Zo ontstaat het beste uit twee werelden. Een meetsysteem dat met behulp van een complete 3D scan van de omgeving voorziet in betrouwbare en uiterst precieze informatie over spoorgeometrie.

De relatieve en absolute spoorgeometrie wordt gemeten met behulp van een nieuwe high-performance sensor: de Inertial Measurement Unit (IMU) AMO 1030. Het systeem kan spoor en omgeving scannen met een snelheid van wel 4.000 meter per uur en werkt volledig onafhankelijk van GPS of Total Stations. Toch wordt er positionele nauwkeurigheid tot op ± 1 mm bereikt. Zo zet Amberg een nieuwe standaard voor snel en nauwkeurig meten met een handgestuurde trolley.

Met de IMS 5000 zet Amberg Technologies de volgende stap in het ontwikkelen van goed presterende meetsystemen voor spoorwegbouw en onderhoud. Door technologie continu te verbeteren lukt het om te blijven voldoen aan de verwachtingen van de hedendaagse markt en die in de toekomst.

De Innovation Awards worden op dinsdag 28 maart uitgereikt in de Janskerk in Utrecht. Tot die tijd kun je stemmen op jouw favoriet via deze link.

Meer informatie over de IMS 5000? Neem contact op met onze afdeling Product Management. Telefonisch: +31 (0) 299 454053, of stuur een e-mail naar Stef Koelemeijer: Stef@etsspoor.nl.