Goldschmidt blijft als grondlegger van het Thermit® proces, voorop lopen in het verder digitaliseren en optimaliseren van de werkzaamheden in het spoor. De afgelopen jaren zijn er zeer functionele apparaten op de markt gekomen. Deze voegen elk op hun eigen manier een efficiëntie slag toe aan de spoorindustrie. In deze post een beschrijving van de Smartweld Jet, Smartweld Record, Smartweld Spark en SPU 400 B.

Smartweld Jet

Goldschmidt heeft een product op de markt gebracht dat het voorverwarmproces met Thermit® lassen zal vereenvoudigen & verbeteren. Dit alles wordt behaald door een gestandaardiseerd proces en een apparaat dat aangesloten is op het digitale Dari® file server systeem.

De Smartweld Jet werking is als volgt:

De voorverwarmbrander wordt door de lasser bediend met een tablet (of de toetsen op het apparaat). Deze lasser zal voor het voorverwarmen begint gevraagd worden een aantal parameters in te vullen om de gegevens van de te maken las terug vindbaar te maken. Denk hierbij aan de naam van de lasser, de spoorstaaf kwaliteit(en) en of de linker of rechter spoorstaaf wordt gelast, etc. Vervolgens kan de barcode v/d portie worden gescand en bepaald het systeem aan de hand van deze gegevens de benodigde voorverwarmtijd. Het systeem zal vervolgens starten met verwarmen en gebruikt enkel een propaanaansluiting. De zuurstof haalt het namelijk gewoon uit de lucht. Het systeem is zo ingesteld dat het zowel de goede verhouding van propaan en zuurstof zal gebruiken als de verstreken tijd bijhoudt en dus een gegarandeerde voorverwarmkwaliteit af zal leveren.

Grote voordelen van dit systeem zijn:

  • Er is geen zuurstofaansluiting benodigd,
  • De verhouding propaan/zuurstof wordt automatisch geregeld,
  • Er een gegarandeerde voorverwarmkwaliteit wordt geleverd,
  • De parameters en las specifieke kenmerken in Dari® ten alle tijden terug te vinden zijn,
  • De vormen zullen minder snel verglazen doordat er minder warmte ingebracht wordt dan bij een gebruikelijke brander,
  • Het eenvoudig op locatie is uit te voeren en registreren.

Smartweld Record

Als vereenvoudigde versie op de Smartweld Jet is de Smartweld Record beschikbaar. Dit biedt de voordelen van het digitale Dari® systeem, maar veranderd weinig aan de taken van de lasser.

Dit slechts 1 kilogram wegende systeem wordt net als de Smartweld Record met een tablet via bluetooth verbonden en gaat hierin dus ook mee in de digitalisering van de railindustrie. In tegenstelling tot de Smartweld Record blijft het echter nodig om zuurstof te gebruiken, net als dat de lasser zelf de zuurstof/propaan verhouding dient in te stellen.

Het biedt daarmee een goede tussenoplossing en geeft de volgende voordelen:

  • Parameters worden geregistreerd en zijn ten alle tijden terug te vinden in Dari®,
  • Vereist weinig aanpassingsvermogen van de lassers,
  • Zeer gebruiksvriendelijk,
  • Zeer licht.

Smartweld Spark

Smartweld Spark

De innovatieve Smartweld Spark zorgt voor een betrouwbare en nauwkeurige ontsteking van Thermit® porties en is daarom een perfect veilig alternatief voor de ontstekers die worden beschouwd als een gevaarlijke stof. De veiligheid loont zich niet alleen tijdens de toepassing, maar ook bij opslag en vervoer.

SMARTWELD SPARK verhoogt de bedrijfszekerheid door het gebruik van akoestische en visuele signalen naar een succesvolle ontsteking zonder dat hete brandende ontstekers benodigd zijn. Dit robuuste en duurzame product maakt gebruik van kostenefficiënte verbruiksgoederen. Een speciale, high performance accu is goed voor tenminste 20 ontstekingen is dus geschikt voor gebruik in het veld.

Accu aggregaat SPU400

SPU 400 B

Om de arbeidsintensiteit van lassers te verlagen en de brandstofuitstoot te verlagen bieden we nu een lichter en milieuvriendelijker aggregaat voor het afstropen van Thermit® lassen. Het resultaat hiervan is de lichte en zeer gebruiksvriendelijke SPU 400 B.

De wens vanuit de markt was om een verbeterde variant van de huidige afstroop-aggregaten uit te brengen, die aan de ene kant ruimte- en gewicht besparend is en aan de andere kant zou voldoen aan de hedendaagse normen van de maatschappij.

Meer informatie over de digitale tools?

Heeft u vragen over de digitale tools en wilt u samen met onze product managers kijken naar het best passende tool voor uw situatie? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze product managers.