Mark Habers en Vivianne Heijnen worden in het nieuwe kabinet-Rutte IV respectievelijk minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Habers is afkomstig van de VVD, terwijl Heijnen een CDA-politica is.

Habers was eerder staatssecretaris van Justitie maar stapte in 2019 op toen bleek dat in een incidentenoverzicht de misdaadcijfers door asielzoekers waren verzwegen door ambtenaren. De toenmalig staatssecretaris was daarover weliswaar niet ingelicht, maar voelde zich desondanks politiek verantwoordelijk.

Heijnen van de CDA is bekend in het zuiden van ons land, waar ze tussen 2013 en 2018 fractievoorzitter van de partij in de gemeenteraad van Maastricht was. In diezelfde stad was ze vervolgen wethouder van economie en arbeidsmarkt.

Habers en Heijnen zijn de opvolgers van respectievelijk Barbara Visser en Steven van Weyenberg. Beiden waren pas sinds kort actief op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Cora van Nieuwenhuizen begon in het kabinet-Rutte III als minister maar maakte de klus niet af. Ze werd afgelopen augustus opgevolgd door Visser. Weyenberg volgde diezelfde maand Stientje van Veldhoven op.

Bron: Spoorpro