Het Oostenrijkse Austroroll is onze partner op het gebied van smeerloze tongrolsystemen. Het systeem van Austroroll is dermate efficiënt dat, per wissel, tot wel 20 liter aan smeerolie kan worden bespaard en storingen met wel 80% kunnen worden gereduceerd. Naast deze milieuvriendelijke kenmerken, is het systeem daarnaast zeer onderhoudsarm, snel te monteren en geschikt voor zowel nieuwbouw als in-situ wissels.

Wissels omstellen

Binnen een veilig en efficiënt spoornetwerk, zijn de wissels een belangrijk element. Het is dan ook belangrijk dat ze onderhoudsarm zijn om onnodige downtime te voorkomen en efficiënt zijn in gebruik. Daarbij is betrouwbaarheid een belangrijke factor, om de stiptheid van het spoornetwerk zo hoog mogelijk te houden. 

In het verleden bleken slecht werkende wissels een bottleneck die veel onderhoud vergden en waar storingen met enige regelmaat optreedde. Zo bleek uit een onderzoek van ProRail dat brokken ijs/sneeuw een veel voorkomende reden is van wisselstoringen. De ijsblokken vormen zich op de treinen, waarbij het bij het passeren van de wissels van de trein valt omdat de trein daar iets heen en weer geschud wordt. De Austroroll is hiertegen bestand en zeer robuust.

Hoe zo’n wissel werkt zie je in onderstaande video. Daarbij is duidelijk te zien dat eventuele brokken ijs een groot obstakel kunnen zijn om de trein (veilig) om te kunnen stellen. 

Het wrijvingsloze Austroroll systeem

Een wisselsysteem dat wij adviseren is het systeem van het Oostenrijkse Austroroll, onder de vleugels van het grote Wieland. Dit wrijvingsloze tongrolsysteem is uniek in zijn soort, onderhoudsarm en ook nog eens een zeer milieuvriendelijk alternatief van de andersoortige systemen.

Met het gebruik van Austroroll wordt het smeren van de glijstoelen per direct overbodig. Daarbij wordt tevens de benodigde weerstand bij het omstellen van de wissel met 60% verlaagd. Zo worden onderhoudskosten, gebreken en uiteindelijk vertragingen in het treinverkeer aanzienlijk verlaagd.

Daarnaast is het gebruik van smeerolie niet meer nodig. Naast een aanzienlijke besparing in manuren, resulteert dit in een besparing van 20 liter smeerolie per wissel per jaar! Naast tijdsbesparing en kostenbesparing, heeft de Austroroll zodoende ook een lage ecologische footprint. 

Het ingenieuze en in de praktijk bewezen ontwerp van het systeem garandeert dat de tong met een extreem lage weerstand – en zonder glijden – naar zijn eindpositie wordt gebracht. Hoe dat werkt zie je in onderstaande video.

Bewezen succesformule

Het gebruik van de Austroroll is een bewezen succesformule. Sinds 1992 is de Austroroll op een zeer groot aantal wissels aangebracht en aan verschillende testen zoals vermoeiing, strenge winters en vervuilde wissels onderworpen. Het Austroroll systeem:

 • Heeft minder motorstroom nodig bij het omstellen;
 • Hoeft niet gesmeerd te worden en bespaart zo 20 liter smeerolie per jaar;
 • Is uiterst efficiënt en verlaagt hiermee de omsteltijd;
 • Heeft aanzienlijk minder onderhoud nodig;
 • Heeft minder storingen op de wisselmotor, doordat geen piekspanningen nodig zijn;
 • Verhoogt de efficiëntie en betrouwbaarheid van spoortrajecten
 • Is het meest robuuste, duurzame en betrouwbare rollensysteem
 • Eenvoudig te installeren
 • Kan zowel af-fabriek als bij onderhoudsprojecten worden toegepast
 • Verzekert een storingsreductie tot wel 80%
 • Heeft een terugverdientijd van gemiddeld 2 jaar

Meer weten?

Benieuwd hoe Austroroll toegepast kan worden binnen uw nieuwbouwprojecten of onderhoudscontracten? Neem vrijblijvend contact op met één van onze product managers door hier een adviesgesprek aan te vragen of bel ze op 0299 45 40 50.