Stedelijk vervoer wordt steeds belangrijker: treinstellen worden groter en zwaarder en de trajecten worden intensiever gebruikt. Nieuwe soorten groefrail, met nieuwe legeringen (waaronder vanadium) worden steeds vaker toegepast om onderhoud te optimaliseren en het reizigerscomfort verder te verbeteren.

Vossloh ETS is leverancier van de producten van Elektro-Thermit voor veilig en efficient lassen. Zij hebben de afgelopen periode niet stil gezeten en zijn met Thermit® SRZ klaar voor de laatste uitdagingen en verhoogde eisen voor het lassen van groefrails.

Het gebruik van Thermit® SRZ heeft verschillende voordelen. Zo resulteert het in een gunstigere spanningsverdeling bij het lassen en kunnen horizontale scheuren worden vermeden. Het gebruik van de voorverwarmbrander SMARTWELD verhoogt de procesbetrouwbaarheid, in het bijzonder bij de rail kwaliteiten R340GHT en R400GHT. Met Thermit® SRZ is het ook mogelijk om de voorverwarmingstijd van het TC-proces te verkorten. Tot 6 minuten (met propaan/zuurstof) of 5 minuten (met de SMARTWELD JET). Eerder dit jaar werd dit geoptimaliseerde lasproces gecertificeerd conform de DIN EN 16771 norm.

Thermit ® PLUS
Bij thermitlasverbindingen kunnen inrijdingen optreden. Uit testen blijkt dat dit probleem mogelijk wordt veroorzaakt door verschil in materiaaleigenschappen van de las en de rails. Het gebruik van Thermit® PLUS met verhoogde hardheid zou wel eens de oplossing kunnen zijn. Door de hardheid vergelijkbaar te maken, kan er zonder problemen met twee materialen worden gewerkt.

Momenteel wordt deze oplossing verder onderzocht. Als de oplossingsaanpak correct blijkt en de markt dit in de praktijk wil toepassen, moet daarvoor ook de regelgeving worden aangepast.

Heeft u vragen of interesse in de producten van Elektro-Thermit? Neem dan contact met onze afdeling Product Management via 0299-454 050 of ls.ets.infobox@vossloh.com.