Onlangs is project HyDeal Espana gelanceerd. HyDeal Espana is benoemd door het International Renewable Energy Agency (IRENA) als het grootste en nieuwste waterstofproject ter wereld. Een duurzaam en innovatief project dat het verdiend om groots aangekondigd te worden.

HyDeal Espania zal de ontwikkelingen, financiering en de bouw van infrastructuur voor de productie en transmissie van vernieuwde waterstof beheren. Het in Noord-Spanje ontwikkelde waterstof zal worden geleverd aan o.a. een industriële grootheid in Asturië een gebied in Spanje. HyDeal Espania werd officieel opgericht in november 2021 als industriële samenwerkingsproject na een voorbereidingsstudie van een jaar.

Vaste spoorstaafleverancier van Vossloh ETS, Arcelor Mittal is samen met andere organisaties betrokken als waterstofklant voor dit innovatieve en duurzame project. De start van de productie is gepland in 2025 en de totale capaciteit zal tegen de 2030 naar verwachting 9,5 GW aan zonne-energie en 7,4 GW aan elektrolyses opleveren. Een ambitueus plan waar we natuurlijk erg trots op zijn. Gezien het toenemende besef over de noodzaak van een duurzame toekomst juichen we deze plannen van harte toe.

Zo is Arcelor Mittal voornemens om in 20 jaar zo’n 6,6 miljoen vernieuwde waterstof aan te schaffen voor de productie van (groen) staal. Met deze ambitie zal er jaarlijks zo’n 4% CO2 uitstoot worden bespaard. De op grote schaal te produceren vernieuwde waterstof zal de oude brandstof in de industrie vervangen. Het perfecte wapen met oog op de klimaatcrisis en de torenhoge energieprijzen.

Wij als vaste partner van Arcelor Mittal gaan van deze ontwikkeling meeprofiteren omdat we straks aanbieder zijn van duurzame, oftewel “groene” spoorstaven. We zullen het nieuws rondom dit onderwerp op de voet volgen en u als lezer op de hoogte houden.

Lees het volledige artikel op de website van onze partner via deze link:

https://spain.arcelormittal.com/news-and-media/press-releases/2022/febrero/hydealEN.aspx