Kwalitatief hoogwaardige geokunststoffen zijn de perfecte manier om specifieke problemen bij spooronderhoud effectief aan te kunnen pakken. Zo kun je geokunststoffen bijvoorbeeld gebruiken om het ballastbed te scheiden van aardebaanmateriaal en te voorzien van een optimale waterhuishouding. Daarnaast biedt het extra stabiliteit voor het ballastbed om verzakking en instabiliteit te voorkomen. 

Als leverancier voor geokunststoffen werken we samen met NAUE. Deze partner heeft de afgelopen jaren een prominente plaats ingenomen als innovator en ontwikkelaar van geosynthetische producten, waaronder Secutex, Secugrid en Combigrid.

Secutex: Multifunctioneel stabilisatiedoek (geovlies)

Secutex NAUE geokunststoffenSecutex is een naaldgeponst en non-woven geotextiel, gemaakt van zuivere polyproyleenvezels. Secutex biedt een stevige ondergrond om een scheiding te vormen tussen het ballastbed en aardebaanmateriaal. Zo voorkomt dit stabilisatiedoek dat verschillende lagen materiaal zich met elkaar kunnen vermengen. Dit product voldoet aan ProRail’s SPC00252-1 certificering. 

Kenmerken Secutex

Dankzij de hoogwaardig gefabriceerde en mechanisch gehechte vezels biedt Secutex uitstekende prestaties op het gebied van sterkte, waterdoorlatendheid en filtratie. Door gebruik te maken van Secutex stabilisatiedoeken, is minder vulmateriaal (en aanverwante werkzaamheden als graafwerk) benodigd om een bepaald profiel te bereiken.

Secutex verlaagt hiermee niet enkel de bouwkosten, ook op kosten voor het onderhoud van spoorwegen resulteert het in een aanzienlijke besparing.

Secugrid: Geogrid voor grondwapening

Secugrid NAUE geokunststoffenSecugrid is een uiterst stijf bi-axiaal geogrid, vervaardigd van polyester staven met daarop haaks gelaste polyester staven om zo een raster te creëren. Het biaxiale grid en de productiemethode zorgen ervoor dat Secugrid overal in het raster even sterk is, waardoor het in staat is om krachten in alle richtingen effectief op de ondergrond over te brengen. Secugrid is gecertificeerd volgens SPC00252-2 van ProRail normen.

Kenmerken Secugrid

Door het gebruik van Secugrid, zijn minder dikke funderingslagen benodigd, waardoor aanzienlijk bespaard wordt op het voorbereiden van de ondergrond en materiaalkosten. Dankzij de hoge stijfheid zorgt Secugrid voor een langdurig uiterst stabiele ligging van het ballastbed. Tevens is het product gemakkelijk te installeren omdat het niet nauwelijks vervormt wanneer de ballast wordt gestort.

Combigrid: Geogrid voor grondwapening

Combigrid NAUE geokunststoffenCombigrid is de alles-in-een-oplossing van NAUE en de combinatie van Secutex en Secugrid. Combigrid biedt een combinatie van de voordelen van Secutex en Secugrid in één product en wordt veel toegepast bij overgangen van ballastspoor naar ballastloos spoor. Denk hierbij aan plekken als wissels, overwegen en bijvoorbeeld kunstwerken.

Doordat Combigrid de voordelen van Secutex en Secugrid combineert, is het een ideaal product om toe te passen op een instabiele of variabele ondergrond.

Kenmerken Combigrid

Combigrid voorziet in een zeer hoge draagkracht voor zwaar, rijdend materieel en wordt veel toegepast in situaties waar men de funderingslagen wil reduceren. Hiermee wordt binnen nieuwbouw bespaart op zowel materiaal- als installatiekosten. Daarnaast is Combigrid eenvoudig en snel te installeren.

Over NAUE

NAUE is een gespecialiseerde fabrikant van geosynthetische producten, gevestigd in Duitsland en dochterondernemingen en kantoren over de hele wereld. NAUE is een erkende leverancier van grondtechnische oplossingen voor een groot aantal toepassingen en wordt ondersteund door een R&D faciliteit en een specialistisch ontwerpteam.

Met haar producten voorziet NAUE klanten van: 

  • De mogelijkheid om aangepaste bodemomstandigheden te creëren voor tal van bouwoplossingen;
  • Verlaging van kosten, CO2-footprint duurzame oplossingen;
  • (Maatwerk) Oplossingen bij specifieke geotechnische vraagstukken;

Meer informatie?

Bent u nieuwsgierig geworden over de geokunststoffen van NAUE of mogelijke toepassingen voor uw project of vraagstuk? Onze productmanagers staan u graag te woord met een passend advies en praktische informatie over het gebruik van geokunststoffen! Bel ons op 0299 45 40 50 of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.