Eén van de manieren om relatief eenvoudig de CO2 uitstoot van treinen te compenseren is greenSand. Dit materiaal, wat gelegd wordt als schouwpaden langs spoortrajecten, neemt CO2 op en wordt omgezet in silicaat, bicarbonaat en magnesium.

CO2 opruimende schouwpaden

greenSand is een eenvoudige en duurzame oplossing om CO2 uitstoot van spoortrajecten langdurig te compenseren. Het ‘groene’ zand neemt CO2 op en zet het om in mineralen (o.a. silicaat, bicarbonaat en magnesium). Het proces dat hierbij optreedt is zelfs dusdanig efficiënt dat de uitvoering van (her)inrichtingsprojecten geheel CO2 neutraal plaats kunnen vinden door greenSand te gebruiken voor de schouwpaden.

Wat is greenSand?

Het mineraal waaruit greenSand is opgebouwd is Olivijn, een mineraal dat wereldwijd in grote hoeveelheden aanwezig is. Het zorgt zodoende al miljoenen jaren (ongemerkt) voor een CO2 reductie. Toen greenSand oprichter Eddy Wijnker het mineraal bij toeval ontdekte in 2008. Na contact met professor Olaf Schuiling, die al jaren onderzoek doet naar Olivijn, besluit Wijnker er een bedrijf voor op te zetten: greenSand.

De werking van Olivijn en het omzetten van CO2 in bruikbare andere mineralen werkt vrij simpel. Als Olivijn in aanraking komt met water (H2O), zet het koolstofdioxide (CO2) om in silicaat (SiO2), bicarbonaat (HCO3) en magnesium (Mg).

De chemische reactie is als volgt:

Mg2SiO4 + 4CO2 + 2H2O => 2Mg2+ + SiO2 + 4HCO3-.

Bovenstaande chemische reactie illustreert de reactie tussen het zuur (CO2 = koolzuur) en een basisch gesteente (Olivijn). De bicarbonaten die ontstaan zijn in feite kalk, waardoor het ‘restproduct’ ook nog eens goed is voor de grond, aangezien kalk verzuring van de grond tegen gaat. De pH-waarde gaat hiermee omhoog en wordt gestabiliseerd. Dankzij deze chemische reactie, is elke kilometer greenSand schouwpad in staat om 665 ton CO2 ‘opruimen’.

greenSand CO2 reductie

Heeft u vragen?

Laat een terugbelverzoek achter en een productmanager neemt spoedig contact met u op.

20+ jaar ervaring

Met 20+ jaar ervaring weten wij exact wat u moet doen om tenders te winnen.

Focus op innovatie

Door nauwe samenwerking met partners, werken wij doorlopend aan productinnovatie.

Meer dan leverancier

Inschrijvingen voor tenders, projectmanagement en productadvies? Geen probleem, wij denken mee!

Internationaal netwerk

Profiteer van ons internationale netwerk van gerenommeerde producenten.

Over greenSand

Oprichter en directeur van greenSand Eddy Wijnker: “In 2008 woonde en werkte ik in China en zag — nadat het midden van China op 12 mei getroffen was door een zware, ondiepe aardbeving — groen gekleurde stenen van hellingen afrollen. Nieuwsgierig als ik ben, raapte ik er een paar op. Het bleek olivijn te zijn, een stollingsgesteente. Olivijn wordt gevormd in magma dat rijk is aan magnesium en komt bij vulkaanuitbarstingen als lava aan de oppervlakte.

Geïnspireerd door de natuurlijke eenvoud waarmee het mineraal Olivijn CO2 opruimt en op basis van onderzoek van professor Dr. Olaf Schuiling Olivijn wilde ik olivijn voor iedereen toegankelijk maken. Om zo door natuurlijke verwering zoals de aarde dat al miljoenen jaren doet, CO2 op te ruimen en klimaatverandering tegen te gaan.” En zo geschiedde, enige tijd later startte Eddy het succesvolle bedrijf greenSand.

Voordelen van greenSand
  • Compenseert CO2 uitstoot
  • Gezond voor de ondergrond
  • Geen nadelige gevolgen voor de natuur
  • 1 km schouwpad neemt 665 ton CO2 op

Meer informatie over greenSand?

Onze productmanagers vertellen u er graag alles over. Laat een terugbelverzoek achter en we bellen u spoedig terug.