ETS is verantwoordelijk geweest voor de levering van spoorstaven en wissels voor Metro lijn 52 oftewel de Noord - Zuidlijn.

Op 28 juli 2018 werd de Noord Zuidlijn officieel in bedrijf genomen, met een lengte van  lengte 9.7 km en slechts 2 sporen en 2 eind punten. Een bijzondere ontwikkeling voor de metropool Amsterdam.

Een stukje geschiedenis

  • In 1989 geeft de gemeente Amsterdam voor het eerst opdracht voor onderzoek naar de Noord-Zuidlijn
  • 1996 werd het besluit genomen om de lijn ook daad werkelijk aan te leggen
  • 1999 stemt de 2de kamer in met de aanleg, Amsterdam zou zelf 100 mio moeten betalen en de rest zou worden betaald door het rijk. Het project zou moeten worden opgeleverd in 2007
  • 2002 In  dit jaar kwam er definitief groen licht voor het aanleggen van de lijn
  • 2003 De NZ-lijn gaat in aanbouw
  • 2006 NZ-lijn komt niet op tijd klaar en de kosten komen een een stuk hoger 1.8 miljard ( 800 miljoen duurder dan begroot)
  • 2008 De panden aan de grachten verzakken tot 16cm door lek in de diepwanden
  • 2009 De kosten lopen op naar 3.1 miljard

Uiteindelijk is de lijn gebouwd in 10 jaar tijd

ETS Spoor levert verschillende producten aan dit project over de jaren heen

Omdat dit project midden in de stad plaats vindt hebben wij geen vrachtauto’s ingezet maar zoals men het vroeger ook al deden per schip. Met een coaster naar de haven van Amsterdam gevaren en vanuit daar met een plat boot de kleinere wateren op over het IJ naar de Sixhaven. Daar middels een kraan alle spoorstaven gelost op het dek. Hierdoor zijn er 0 vrachtauto’s door de stad gereden.

Ook levert ETS spoor alle wissels en kruisingen voor dit project. Metro wissels zijn duidelijk anders dan hoofdspoor wissel, vaak zijn deze kleiner en kennen een andere belasting. Kwalitatieve dillidur wissels van ETS Spoor was de keuze van de aannemer. Onze ervaring in wissels gaat verder dan 25 jaar.

Op iedere eind punt levert ETS Spoor remstootjukken, elk stootjuk is plaats specifiek berekend op de remweg en de snelheid van de trein x een veiligheid factor.

Eenmaal een ritje in de NZ-lijn komt u veel ETS Spoor producten tegen.