Bouten zijn de ruggengraat van veel industriële toepassingen. Als ze correct worden geïnstalleerd, bieden ze een robuuste en betrouwbare bevestigingsmethode die bestand is tegen grote belastingen. Het belang van een juiste voorspanning van bouten is echter cruciaal en mag niet worden onderschat. Een goed voorgespannen bout zorgt ervoor dat de kracht gelijkmatig wordt verdeeld over de geklemde materialen. Dit maakt de algehele toepassing robuuster en voorkomt dat één enkele bout overbelast raakt, wat het risico op defecten aanzienlijk vermindert.

De Uitdagingen van boutvoorspanning

Het installeren van bouten is echter niet zonder uitdagingen. De relatie tussen het toegepaste koppel en de bereikte voorspanning is vaak onzeker, wat wordt veroorzaakt door factoren zoals wrijving en variabelen tijdens de installatie. Deze onzekerheid blijft niet beperkt tot de installatie. In de loop der tijd kan de voorspanning van bouten afnemen door natuurlijke oorzaken zoals trillingen, temperatuurveranderingen, en materiaalveroudering. Dit betekent dat onderhoudsteams voortdurend kostbare tijd moeten besteden aan het handmatig controleren en opnieuw vastdraaien van bouten. Zonder een duidelijk overzicht van welke bouten aandacht nodig hebben, kan dit leiden tot onnodige stilstand en hoge onderhoudskosten.

Van traditioneel onderhoud naar geautomatiseerde conditiebewaking

Strainlabs biedt een innovatieve oplossing die traditionele onderhoudsmethoden transformeert. Met behulp van draadloze en geautomatiseerde conditiebewaking kunnen boutverbindingen nu continu worden gemonitord. Hierdoor kunnen onderhoudsteams zich richten op de bouten die daadwerkelijk aandacht nodig hebben, waardoor hun tijd en middelen efficiënter worden benut.

Met Strainlabs kunnen bouten die een niet-functioneel voorspanningsbereik naderen snel worden geïdentificeerd. Dit voorkomt onverwachte storingen en verlengt de levensduur van machines en installaties. Het systeem biedt aangepaste waarschuwingen en gebruiksvriendelijke dashboards die gedetailleerde inzichten geven per specifieke bout, verbinding, machine of zelfs een hele locatie. Dit maakt Strainlabs niet alleen een waardevol instrument voor onderhoudsteams, maar ook voor OEM’s en serviceproviders die maximale output en productiviteit willen garanderen voor hun klanten.

Strainlabs als onderdelen van een modern serviceaanbod

Strainlabs kan naadloos worden geïntegreerd in een moderne onderhoudsstrategie en biedt een unieke kans voor OEM’s en serviceproviders om hun serviceaanbod te verrijken. Door voorspellende onderhoudsstrategieën te ondersteunen, helpt Strainlabs bij het maximaliseren van de operationele efficiëntie en het minimaliseren van stilstand. Dit is een belangrijke stap richting de digitalisering en automatisering van onderhoudsprocessen, wat essentieel is in een steeds concurrerender en technologische geavanceerde wereld.

Conclusie

Met Strainlabs kunnen bedrijven niet alleen de betrouwbaarheid van hun boutverbindingen waarborgen, maar ook de efficiëntie van hun onderhoudsstrategieën aanzienlijk verbeteren. Door te meten wat essentieel is, kunnen ze verbeteren wat nodig is, en daarmee een hogere productiviteit en lagere onderhoudskosten realiseren.

Voor meer informatie of om te bespreken hoe Strainlabs uw bedrijf kan helpen, kunt u contact opnemen met:

Mark Hennevanger
Productmanager
mark.hennevanger@vossloh.com
+31 (0) 611455894

Bent u geïnteresseerd in meer details? Vraag gerust een terugbelverzoek aan.