Vandaag spreken we met Nuria Vico Staudt, een gepassioneerde spoorprofessional met een lange en indrukwekkende carrière in de spoorbranche. Oorspronkelijk afkomstig uit Spanje, begon Nuria haar loopbaan als conducteur bij NS. Hoewel ze aanvankelijk ingenieur wilde worden, vond ze zichzelf in een rol die onverwacht de perfecte leerschool bleek voor het werk dat ze nu doet. Na verschillende technische studies en waardevolle praktijkervaringen vervulde ze diverse rollen bij ProRail, waaronder die van stationsbeheerder. Uiteindelijk keerde ze terug naar NS als machinist, voordat ze haar huidige functie als inspecteur bij ProRail op zich nam.

Wat vind je van Vossloh?

Het gesprek begint gelijk met een glimlach wanneer Nuria enthousiast vertelt over de bekende verbindingsklemmen van Vossloh, die ze tijdens haar inspecties regelmatig tegenkomt. “Ik heb er zelfs een paar als souvenir in mijn achterbak liggen,” grapt ze. Deze klemmen, die uiteraard vervangen zijn, herinneren haar dagelijks aan het belang van goed onderhoud en samenwerking in de spoorbranche.

Wie is jouw spoorheld en waarom?

Zonder lang na te denken, noemt Nuria Henk Koek, een gepensioneerd contractmanager bij Stations, als haar spoorheld. “Henk was een ware inspiratiebron voor mij,” vertelt ze. Zijn toewijding en kennis hebben haar diep geraakt en hebben haar eigen passie voor het spoor verder aangewakkerd.

Hoe ben je in de spoorbranche terechtgekomen?

Nuria’s spoorloopbaan begon op een onverwachte manier. Oorspronkelijk wilde ze ingenieur worden, maar ze belandde in de functie van conducteur en later machinist. “Als conducteur en machinist leer je het spoor echt van binnenuit kennen,” zegt Nuria. Het spoor zit haar in het bloed, met familieleden die ook werkzaam zijn in de sector. Deze vroege ervaringen hebben haar geholpen om later door te groeien naar functies met meer verantwoordelijkheid, zoals die van stationsbeheerder en uiteindelijk inspecteur baan bij ProRail.

Wat is het meest uitdagende project waar je aan hebt gewerkt?

Nuria noemt haar rol als bouwcoördinator als een van de meest uitdagende en lonende projecten. De complexiteit van het werk, gecombineerd met de noodzaak om continu veiligheid en kwaliteit te waarborgen, maakt het een taak waar ze met trots op terugkijkt.

Hoe zie je de toekomst van de spoorbranche?

Voor Nuria staat de toekomst van de spoorbranche in het teken van een “smooth spoornetwerk zonder rode vlaggen.” Ze hoopt op meer technische vrouwen in de sector en ziet graag dat de spoorbranche zich nog meer aanpast aan de behoeften van vrouwen, inclusief de beschikbaarheid van geschikte werkkleding. Hoewel ze benadrukt dat ze geen “pro vrouw strijder” wil zijn, vindt ze diversiteit in de sector essentieel.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste innovaties in de spoorwereld van de afgelopen jaren?

Nuria gelooft sterk in de kracht van technologische vooruitgang binnen de spoorbranche. “Innovaties zoals verbeterde wissels en de introductie van nieuwe signaleringssystemen hebben de efficiëntie enorm verhoogd,” legt ze uit. Ze kijkt uit naar nog meer veranderingen die het spoor veiliger en betrouwbaarder zullen maken.

Kun je een inspirerend moment uit je carrière delen?

Een moment dat haar altijd bij zal blijven, is toen ze nog stationsinspecteur was. Haar kordate optreden werd beloond met een verrassing: op de grond stond groot geschreven “Nuria Rules”. “Dat moment bevestigde voor mij dat mijn werk echt verschil maakt,” zegt ze met een glimlach.

Hoe blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de spoorbranche?

Nieuwsgierigheid en goede communicatieve vaardigheden helpen Nuria om altijd op de hoogte te blijven. Ze staat in nauw contact met collega’s zoals Jan Vink, Alfred Advokaat, André Besteman, en Eveline van Prooijen, die zij zelf ook als spoorhelden beschouwt. “Het delen van kennis is cruciaal in onze sector,” aldus Nuria.

Welke tips heb je voor mensen die willen beginnen in de sector?

Nuria benadrukt de diversiteit en de dynamiek van de spoorbranche. “Je wordt echt gegrepen door deze sector,” zegt ze. Haar advies aan nieuwkomers? Wees nieuwsgierig, leergierig en wees niet bang om vragen te stellen.


Dit interview geeft een mooi inkijkje in het leven en werk van Nuria Vico Staudt, en onderstreept haar passie voor het spoor. Haar ervaringen en inzichten laten zien hoe belangrijk samenwerking en innovatie zijn in deze sector. Ondanks haar drukke agenda nam Nuria de tijd om ons te woord te staan, en daarvoor willen we haar hartelijk bedanken. Haar bijdrage biedt waardevolle perspectieven en inspiratie voor iedereen die in de spoorbranche werkt of hierin geïnteresseerd is.