Voor onze nieuwste editie van “Bijpraten met Spoorhelden” hoefde ik niet ver te zoeken. Dit keer richtte ik mijn pijlen op een eigen collega: Stef Koelemeijer, productmanager bij Vossloh Nederland. Stef is iemand die je niet direct opmerkt door zijn bescheiden houding, maar hij is zeker een bron van kennis binnen ons team. Met zijn nuchtere West-Friese insteek en zijn scherpe oog voor techniek, is hij altijd op de achtergrond aanwezig om collega’s te helpen met technische vraagstukken.

Stef is nog maar 32 jaar, maar heeft al een indrukwekkende carrière. Na zijn studie Technische Bedrijfskunde aan de HVA in Amsterdam, begon hij zijn loopbaan bij ETS, dat later Vossloh Nederland werd. Hij is productmanager met een bijzonder portfolio, waaronder geluid- en trillingsreductie, stootjukken en bevestigingssystemen.

Wat vind je van Vossloh?

Stef geeft aan trots te zijn om voor een bedrijf als Vossloh te werken. Hij beschrijft het als professioneel en trendsettend, vooral nadat hij de indrukwekkende stand van Vossloh bezocht tijdens InnoTrans. Voor Stef was dit een bevestiging van Vossloh’s sterke positie in de markt.

Wie is jouw spoorheld en waarom?

Stef roemt Winfried Bösterling voor zijn enorme kennis en het vermogen om complexe informatie helder over te brengen. Winfried is dé expert op het gebied van bevestigingssystemen en is voor Stef een groot voorbeeld.

Hoe ben je in de spoorbranche terechtgekomen?

Stef reageerde eind 2016 op een advertentie voor een functie die, gezien de breedte van de functie, perfect aansloot bij zijn pas afgeronde studie. Hoewel hij een passie voor auto’s heeft, bleek de railtechniek perfect bij hem te passen. Hij geniet ervan om zichzelf steeds verder te ontwikkelen in de branche.

Wat vind je het meest uitdagende project waar je aan hebt gewerkt?

Stef is momenteel bezig met een project bij de TU Delft, gericht op het creëren van een innovatief stuk spoor waarbij potentiële hinder van dit spoor binnen de schoolgebouwen wordt geminimaliseerd. Vossloh heeft hiervoor diverse materialen geleverd. Dit spoor wordt momenteel gebouwd, waarbij we proberen het projectteam zo goed mogelijk te ondersteunen om tot een succesvol project te komen.

Hoe zie je de toekomst van de spoorbranche?

Voor Stef is de toekomst van de spoorbranche onlosmakelijk verbonden met digitalisering en slimme oplossingen. Tijdens InnoTrans zag hij al een voorproefje van wat mogelijk is: talloze sensoren, optimalisatiediensten en tools voor onder andere preventief onderhoud.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste innovaties in de spoorwereld van de afgelopen jaren?

Net als veel anderen in de sector ziet Stef de grootste veranderingen in de digitalisering van het spoor. Waar de fysieke opbouw van spoor en treinen al geruime tijd relatief hetzelfde is, zorgen de digitale ontwikkelingen voor een revolutie in efficiëntie en onderhoud hiervan.

Kun je een inspirerend moment uit je carrière delen?

De kennissessies met Andrew van Eck noemt Stef als een van zijn meest inspirerende momenten. Hij waardeert de manier waarop Andrew zijn kennis vrijwillig deelt en eenvoudig uitlegt.

Hoe blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de spoorbranche?

Stef houdt de railcatalogus van ProRail goed bij en leest regelmatig op SpoorPro. Daarnaast heeft hij veel contact met collega’s binnen en buiten de branche, om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Welke tips heb je voor mensen die willen beginnen in de sector?

“Wanneer je net de sector instapt, is het een groot voordeel om de basis van spoortechniek te begrijpen en te snappen wat voor aandeel de verschillende componenten hebben. Als je dit totaalplaatje kunt schetsen wordt je werk een stuk eenvoudiger, ongeacht je functie. Probeer zoveel mogelijk kennis op te halen bij ervaren mensen in de sector; mijn ervaring is dat bijna iedereen graag zijn kennis deelt. Het opbouwen van een netwerk is hierbij essentieel.”

Wat zou je willen zien veranderen in de spoorbranche in de komende jaren?

Hoewel veiligheid in het spoor de hoogste prioriteit heeft en het daarom logisch is dat er strikte regulering geldt, hoop ik dat wij als leverancier en producent uitgedaagd en getriggerd blijven worden om te innoveren en ook de ruimte (blijven) krijgen om deze innovaties in de baan te beproeven. In de praktijk is het soms lastig om innovaties te kunnen testen in de baan.


Een Vis in het Water

Stef is trots om binnenkort zijn tweede zoon te mogen verwelkomen, en deelt regelmatig foto’s van zijn gezin met collega’s. Binnen het productmanagementteam van Vossloh is Stef een onmisbare schakel. Ze duiken graag samen in technische vraagstukken, maar delen als mede-autoliefhebbers vaak ook het laatste autonieuws met elkaar. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Stef al acht jaar ervaring in de spoorbranche en is hij nog lang niet uitgeleerd. Hij blijft gefocust op de feiten, processen en technische innovaties die hem blijven inspireren.


We gaan nu weer verder de deur uit met deze rubriek en er staan gesprekken gepland met nog veel meer fantastische spoorhelden! Hiervoor moeten we een stukje verder rijden, maar we kijken ernaar uit om meer inspirerende verhalen te delen. Houd onze updates in de gaten! 🚆