Afgelopen voorjaar heeft Vossloh zijn nieuwe productiefaciliteit voor de serieproductie van Engineered Polymer Sleepers (EPS) officieel geopend in Nowe Skalmierzyce, Polen. Deze ultramoderne en grotendeels geautomatiseerde fabriek zal jaarlijks ongeveer 100.000 composiet dwarsliggers produceren.

De innovatieve productielijn produceert een breed scala aan spoor- en wisseldwarsliggers, evenals speciale producten voor spoorbruggen. Deze composietdwarsliggers zijn gemaakt van secundaire grondstoffen en zijn volledig recyclebaar na hun lange levensduur van 50 jaar.

Oliver Schuster, CEO van Vossloh AG, benadrukte bij de opening het duurzame karakter van zowel het product als het productieproces. “Onze nieuwe fabriek voldoet aan alle Europese energienormen. We maken uitsluitend gebruik van groene stroom en hergebruiken energie waar mogelijk tijdens de productie.”

De EPS-dwarsliggers zijn het resultaat van een ontwikkelingstraject van meer dan tien jaar door Vosslohs engineeringteam. Ze bieden een duurzaam alternatief voor houten dwarsliggers, die in steeds meer landen worden uitgefaseerd. Het nieuwe product combineert de voordelen van beton en hout en maakt daarbij gebruik van het innovatieve materiaal amalentic, een geavanceerde polymeer die de positieve eigenschappen van beide materialen versterkt. Dit materiaal biedt onder andere een hoge weersbestendigheid en zeer lage thermische uitzetting, waardoor de dwarsliggers een uitstekende spoorstabiliteit en vaste spoorwijdte garanderen. Daarnaast bieden deze dwarsliggers een hoge elektrische weerstand van >150 kΩ.

Een ander groot voordeel is dat de EPS-liggers voorzien kunnen worden van directe bevestigingssystemen.

Voordelen in samenvatting:

  • Ontworpen voor een levensduur van 50 jaar – daarna 100% recyclebaar
  • Amalentic-materiaal biedt een hoge weersbestendigheid, lager thermische uitzetting en hoge elektrische weerstand
  • Te leveren met directe bevestigingssystemen, rughellingplaten en schouders/nokjes
  • Te leveren als wisselligger in verschillende afmetingen
  • Mogelijkheid om speciale ontwerpen (zoals voor brugconstructies) op aanvraag te leveren
  • Toepasbaar voor Mainline, lightrail en industrie
  • Mogelijk om te combineren met de nieuwe Vossloh M-Serie bevestigingsmaterialen

Vosslohs nieuwste innovatie betekent een belangrijke stap richting een duurzame spoorinfrastructuur. “Dit zeer innovatieve product stelt een nieuwe standaard op het gebied van kunststof dwarsliggers en biedt een toekomstbestendige oplossing, zelfs voor markten zoals Nederland, waar houten liggers al lang niet meer worden gebruikt,” aldus Schuster.

Met deze vooruitstrevende technologie blijft Vossloh zich inzetten voor de ontwikkeling van duurzame oplossingen die voldoen aan de hoogste technische eisen van de spoorindustrie.